Stjertmeisa

desember 31, 2008

Mitt fugleår 2008

Filed under: Fugleliv,Nord-Trøndelag,Verdal — stjertmeis @ 8:53 pm

Året startet med en spirende fugleinteresse som raskt vokste seg stor. Fra å slenge med på samlinger som en av deltagerne på fuglekjennskapskurset på Hint (anbefales!) gikk jeg over til å bli en av de verste «særingene» på Innherred. Periodevis har jeg kjent sterke abstinenser, vært våken så og si hele døgnet, og forsøkt å styre unna alt som kan relateres til festliv i frykt for å gå glipp av noen observasjoner. Jeg opplevde til og med å våkne kl 04.30 av ei kjøttmeis som sang usedvanlig mangfoldig og vakkert. Den brukte minst tre ulike sanger, og både to- og trestavelser.

Bedre ble det ikke da jeg måtte dra fra Inndalen ca 04.00 for å komme meg på ringmerking på Sandfærhus, Hell, til fuglene begynte å «ramle» ned i nettene. Siden jeg gjerne ville ha lisens for ringmerking så fort som mulig har jeg vært temmelig ivrig som deltager på alle merkingene jeg fikk høre om. Jeg mistenker at noen kanskje forsøkte å smugmerke noen fugler i det stille for å slippe å se meg hver dag… Jeg fikk likevel klemt ring på godt over 600 individer og fikk tatt B-lisens prøven rett før jul. Jeg håper den blir bestått så jeg kan merke reirunger til våren. Siden jeg er optimist har jeg allerede kjøpt meg merketang. 

Det ble mange magiske øyeblikk i 2008. for meg personlig må vel gresshoppesangeren jeg selv fant ved Sandslia toppe lista. Hvitvingesvartternen som satt ved Leksdalsvatnet flere dager, og gulbeinsnipen som satt ved Kåra bare få timer er høyt oppe på Verdalslista. Lukker jeg øynene kan jeg godt se for meg en flokk båndkorsnebb med alle draktvariasjonene representert, og en voksen rosenstær som spiste rogn på så nært hold at et dårlig mobilkamera kunne ha gitt greie bilder om jeg hadde kommet på det. De to siste var jeg heldig å få under et av de svært trivelige oppholdene jeg hadde på Titran sammen med trondheimsskåderne. Jeg var også heldig å få med meg en svært sjelden gjest på landsbasis, en flott bronseibis på Lista. Ibisen ble observert på en såkalt «kryssetur» som folk som meg egentlig ikke burde ha vært med på i det hele tatt, men det var likevel en arti tur.

 Det ble 173 arter på min årsliste i 2008. Det kan for noen høres veldig mye ut, men de som har sett flest i Norge i år har faktisk opp i mot 300! Den siste nye arten jeg registrerte var en dompap på min egen foring i Inndalen. Det ble altså hverken ringnebbmåke, grønnlandsmåke eller polarmåke, som er noen av artene jeg gikk glipp av på slutten av året. Jeg kan oppsummere fugleåret 2008 med at jeg ikke har spesielt godt lag med måker. Jeg håper det endrer seg i kommende år! Jeg velger å ta det som en ære at jeg ble valgt til styremedlemm i NOFNT for kommende år, og dermed velger jeg å se bort i fra at kjønnskvotering kan ha noe med saken å gjøre 😉

Reklamer

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: