Stjertmeisa

juli 7, 2009

Kom i gang med fuglekikking:)

Filed under: Fugleliv — stjertmeis @ 3:42 pm

 Jeg vil repetere noen tips til Speiderne jeg traff på Tautra nylig, og til alle andre som synes fuglekikking høres ut som en artig hobby:

1110311.       Kikkert

Med en kikkert får du sett fuglene bedre og det blir enklere å finne ut hvilken fugl du har sett. Olympus 8×25 er en liten, lett og rimelig modell det kan anbefales å starte med. Ønsker du en større kikkert av litt bedre kvalitet kan Nikon Monarch 8×42 trygt anbefales.   

8110312.       Fuglebok

Man trenger en fuglebok å slå opp i når man skal finne ut hvilken art man har sett. Bøker med tegninger er ofte bedre egnet til dette enn bøker med bilder. Det hjelper med flere tegninger av samme fugl der kjennetegnene kommer godt fram.

Dette er en liten og grei bok som beskriver alle artene du trenger, og som kan være fin å begynne med:

Ree, V og Hayman, P., Fugleguiden,7. Opplag, Oslo 2001, Chr. Shibsted Forlag AS

Dette er for tiden den beste boka vi har for å kunne kjenne igjen arter i Norge:

Svensson, L., Grant, P. J., Mullarney, K., Zetterstrøm, D., Ree, V (red.) ,2004, Gyldendals store fugleguide- Europas og Middelhavsområdets fugler i felt 2. rev. utg, Gyldendal Norsk Forlag ASA.

310003r 3.       Fuglesang

Denne CDen er fin å starte med når man skal lære seg fuglesang: Sangfugler, Opplev naturen. CDen inneholder sangen til de 48 vanligste sangfuglene, og forklaringer som gjør det enklere å lære lydene.

 4.       Nettsteder

hint_hovedbildePå nettsidene til Fuglekjennskap finner du øvingsoppgaver i ulike nivå der du kan trene på å kjenne igjen fugler fra bilder og fuglelyder. Voksne anbefales å delta på det samlingsbaserte halvårsstudiet i fuglekjennskap som arrangeres ved Hint. Passer for fugleinteresserte på ulike nivå.

Bruk nettsidene til Norsk Ornitologisk Forening (NOF). Du kan bli medlem, finne et lokallag, delta på aktivitetene som arrangeres og finne kontaktpersoner som kan hjelpe deg. Bladet Fuglevennen passer bra for nybegynnere. Fuglevennen har også en egen nettside der du blant annet kan stille spørsmål til en ornitolog. Ta kontakt med en ringmerkingsgruppe om du vil bli med på ringmerking og studere fuglene som fanges på nært hold.  

av-1Fugleforum.no er et nettsted med lav brukerterskel for alle fugleinteresserte der du bl.a. kan komme i kontakt med andre med samme hobby, lese fuglerelatert stoff og stille spørsmål til andre.

Feltornitologene.no passer for deg som er interessert i sjeldne fugler. Blir du riktig ivrig kan du bli medlem av BV-mobil og få tilsendt meldinger om sjeldne fugleobservasjoner i norge til din mobiltelefon.

 7.       Teleskop

122131Et teleskop koster en del, men investerer du i et vil du neppe angre. Å se fugler gjennom et teleskop er en stor opplevelse. Det virker som fuglene kommer nært og du får sett detaljene. Natur og fritid selger teleskoper i ulike prisklasser. Det er viktig å også kjøpe et solid stativ å feste teleskopet på. Det kan være verdt å undersøke muligheter til å kjøpe brukt utstyr.

 

 

Send en e-post om du har spørsmål så skal jeg forsøke å hjelpe deg videre så godt jeg kan 🙂

3 kommentarer »

 1. Jeg bruker: Norges dyr – Fuglene – bind 1, 2, 3 og 4. Cappelen 1991.
  Dette er de beste fuglebøkene på norsk – noensinne. Dessverre utsolgt, men kan jaktes etter på antikvariater.

  Kommentar av O. Bergholtz — juli 7, 2009 @ 8:57 pm | Svar

 2. Takk for tipset 🙂 Jeg har dessverre ikke disse selv, men har hørt at de er veldig fine! De er nok verdt å jakte på ja! Men kanskje ikke til feltbruk?

  Kommentar av stjertmeis — juli 7, 2009 @ 9:49 pm | Svar

 3. […] 3. Kom i gang med fuglekikking […]

  Tilbakeping av Godt nytt år forresten « Stjertmeisa — januar 14, 2011 @ 12:55 am | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: