Stjertmeisa

februar 12, 2010

En Bjørnetjeneste?

Filed under: Foto,Fugleliv,Miljøvern,Natur,Politisk,Samfunn — stjertmeis @ 6:05 pm
Tags: , , , , ,

Vi forbereder våre barn på framtida og prøver å legge til rette for dem på beste måte. Framtida vil være ganske annerledes enn tida vi lever i nå. Vi vil være flere mennesker på jorda, og klimaendringene vil gjøre store områder ubeboelige. Det vil bli en utfordring å kunne skaffe mat og rent vann til alle. Fordi vi i dag driver utarming av naturen vil ressursgrunnlaget være tynnslitt. I Norge har vi i dag en vekst i forbruket hvert eneste år, i framtida vil dette være helt utenkelig!

De som har levd en stund vet at man kan klare seg med lavere forbruk. Noen vil hevde at enkelte av våre foreldre og besteforeldre har hatt store problemer med å tilpasse seg et samfunn i sterk vekst. Holdningene og vanene fra oppveksten sitter i ryggmargen og gjør det umulig å kaste potetene som ble til overs etter middagen eller kjøpe en ny skjorte før den gamle er ordentlig utslitt.

Hvilken utfordring venter våre barn og barnebarn, som skal tilpasse seg ett samfunn som blir nødt til å endre seg i motsatt retning? Når skal utviklinga snus, og hvem skal få ansvaret med å snu den? Hvem har ansvar for at dem som vokser opp nå skal være godt rustet til å møte framtida? Barnehager og skoler må ta sin del av ansvaret. Som foreldre, besteforeldre og politikere har vi også stort ansvar.

Siden forbruket av materielle verdier må ned må vi ha noe annet og bedre å tilby framtidas generasjoner. Kulturtilbud, og kjærlighet til mennesker og natur er ekte og langvarige verdier, og kan aldri utkonkurreres av kjærlighet til det materielle, eller…?

Vår kjærlighet for ting, og våre kunstig skapte behov for forbruk sliter hver dag på naturressursene, og går på bekostning av mangfoldet i naturen. Hva blir det da igjen å glede seg over? Hvilke gener som best vil tåle den raske miljøendringen vet vi ikke. Det er derfor et stort sjansespill å la menneskelig aktivitet bidra til at arter nå utryddes mye raskere enn nye arter oppstår. Det ville vel være dumt om vi i dag utrydder de genene som i framtida kunne ha berget liv?

Så, i all vår tilrettelegging for den oppvoksende generasjonen kan det være verdt å tenke seg om to ganger –kan det hende vi gjør dem en bjørnetjeneste?

Reklamer

6 kommentarer »

 1. Et veldig fornuftig innlegg. Tror du har rett, det er bare så alt for vanskelig å endre på ting..

  Kommentar av ingridsofie — februar 12, 2010 @ 7:31 pm | Svar

  • Det er helt sant at det er mye som må endres, og at det er vanskelig å endre alt på en gang. MEN -det er lett å endre på en og en bitte liten ting, og alle små ting hjelper. Det er bare å bestemme seg for å begynne et sted.

   Det værste man kan gjøre er å tro at vår innsats ikke betyr noe. Tror vi det havner vi i en situasjon der ingen gjør noe som helst… og ALT er bedre enn ingenting.

   Lykke til 🙂

   Kommentar av stjertmeis — februar 12, 2010 @ 11:59 pm | Svar

 2. Ingenting er umulig, bare en legger godviljen til.
  Og så må en gidde å gjøre noe, som f.eks de små gjøremål i hverdagen; sortere søppel, tenke gjenvinning o.l.Mange har mye å lære enda, ta vare på naturen, noen kommer etter oss!

  Kommentar av Unni Iversen — februar 12, 2010 @ 9:13 pm | Svar

  • ALT vi gjør i hverdagen virker inn -det er jo «hverdagen» som er livet…
   Det er mange små grep å gjøre som til slutt blir til store ting.

   I tillegg har vi nå kjørt oss selv så nære stupet at vi nok er nødt til å ta noen større, nødvendige, men upopulære grep også. Holdningsskapende arbeid er kjempeviktig! Der må vi prøve å trå til alle mann!

   Kommentar av stjertmeis — februar 13, 2010 @ 12:03 am | Svar

 3. Visste du at i Ukraina, Hviterussland, Russland er det udyrket men dyrkbar mark på størrelse med vestauropa ?
  I Afrika er det enorme områder som kan dyrkes opp, men som ikke gjør det ? ( Se bare på Mugabes land som var mateksportør, men som nå er i nød )

  Vi skal være bevisst på mat og forbruk, men før vi tar de mest drastiske tiltak i bruk bør vi sette oss inn i verdens situasjon.
  Om vi åpner for handel med f.eks. Afrikanske land vil de tjene penger på å produsere mat. Og det vil gjøre at bøndene tjener penger. Til traktorer. Drivstoff. Ansatte. Lønninger.
  Og da kan de som jobber hos bøndene skaffe velferd for sin familie. Handle. Som fører til at andre får jobb.

  Idag gir vi penger. Det skaper ikke arbeid. Det skaper fordeling, men ikke jobber.

  Så – dere som er i regjering – åpne for handel og vi vil kunne fø langt flere i dag.

  Jeg tar ikke til orde for sløsing. Men å la mennesker få jobb slik vi er så opptatt av å bevare norske jobber.

  Kommentar av Haakon — februar 12, 2010 @ 11:07 pm | Svar

  • Jeg er veldig enig med deg når det gjelder måten «vi gir» pengestøtte på Haakon. Det er en veldig dårlig løsning, og det hjelper dessverre mest på vår egen samvittighet. Det er klart at folk heller trenger arbeid og at en mye mer rettferdig fordeling av ressursene i verden er mye bedre bedre enn å gi smuler til «u-hjelp»/ nødhjelp.

   …men nå er det jo slik at det er vi rike som henter ressurser (råvarer) ut fra de fattige landene til vårt forbrukersamfunn! Når vi har høyt forbruk her koster det ressurser i Afrika, og det går på bekostning av naturverdier. I tillegg bidrar det til klimagassutslipp bl a i Kina, så beste måte å få redusert utslipp i Kina på er å begynne å forbruke mindre privat her i Norge. Vi har i dag et forbruk som ikke er bærekraftig i forhold til ressursene i verden, og vi blir stadig flere mennesker, samtidig som at det finnes mennesker som bør få øke sin levestandard.

   Det er veldig viktig at vi tar godt vare på det dyrkede arealet vi har i Norge i dag. Vi har vi noen av verdens beste dyrkede arealer, og disse trues av nedbygging bl.a. byer og infrastruktur. Våre beste jordbruksområder kommer antagelig bare til å bli viktigere i årene som kommer siden vekstsessongen her blir lengre, og store områder andre steder i verden vil bli umulige å dyrke som følge av klimaendringene. Vi må vi selvsagt ta godt vare på våre områder, selv om «de ikke er nødvendige» for at vi skal ha nok mat i Norge i øyeblikket… Vi må heller ikke glemme at klimaet vårt ikke tåler at vi driver og transporterer varer mange ganger rundt jorda før de kommer til forbrukeren. Vi er nødt til å tenke mer lokalt. Ressurser bør i størst mulig grad brukes der de blir produsert.

   Vi kan heller ikke dyrke opp alt areal som er dyrkbart, da tar vi heller ikke vare på det viktige naturmangfoldet. MEN… Det er klart det finnes egnede områder, og først og fremst bør det dyrkes mat fremfor narkotika, tobakk og biodisel…

   Det er som forbrukere vi tar mange av de svært viktige valgene hver eneste gang vi kjøper en vare! Å la være å forbruke er det aller beste… Ellers gjør vi mye bra ved å velge lokalprodusert, økologisk, og fairtradeprodukter fra andre deler av verden. Det gir mer enn det koster 😉

   Kommentar av stjertmeis — februar 13, 2010 @ 12:32 am | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: